Opplevelsen av vin er et resultat av mange faktorer; druetype, voksested, værforhold, stell av vinstokker og vinmark, innhøsting, pressing, maserasjon, gjæring, klaring, modning, blanding og tapping på flasker. Resten er opp til meg og deg. For noen viner og årganger vil lagringstid (år), lufting (timer) og dekantering bety mye for opplevelsen. Temperatur på vinen i glasset og det vi eventuelt spiser mens vi drikker er alltid viktig. Lukt (aroma) kan være like viktig som smak og da er til og med formen på glasset viktig.
Når man smaker på vin er det artig å tenke på hvor godt man liker vinen. Dette skjerper sansene og øker opplevelsen. Jeg liker å forholde meg til tall og da hjelper det å bruke en skala, for eksempel denne til Norske Vinklubbers Forening (NVKF):
96-100 | Eksepsjonell vin, som har alle kvaliteter |
90-95 | Svært god vin, med stor kompleksitet og høy kvalitet |
85-89 | Meget god vin, med finesse og spesielle kvaliteter |
80-84 | God vin, fremdeles med finesse eller karakter |
70-79 | Middels god vin, men kan være et godt kjøp |
60-69 | Ordinær, grei vin, ofte karakterløs |
50-59 | Bør unngås, dårlig eller vin med feil |
Skalaen er tilnærmet den samme som CellarTracker bruker og bygger på Robert Parkers berømte skala fra 1970-tallet.
Jeg bryr meg lite om å sette navn på det jeg smaker, bl.a. fordi jeg synes det er vanskelig. Det er heller ikke nødvendig. Vinmonopolet har allerede beskrevet lukt og smak og kan leses på vinmonopolet.no.
Når jeg i mitt stille sinn prøver å bedømme hvor godt jeg liker vinen er det lukt, smak (munnfølelse) og ettersmak (inkludert lengde) som vurderes. Enkelte viner har begrenset lukt og ettersmak, men kan likevel være gode. Samme vin kan oppleves ganske forskjellig når for eksempel temperatur, lufting (timer) og mat er forskjellig.
Min vurdering er 100% subjektiv. Det er kun min smak som teller. De med vinfaglig kompetanse får ta seg av eventuelle objektive kvalitetskriterier. Forventninger jeg har til en vin påvirker vurderingen min. Hvis forventningene ikke innfris blir opplevelsen deretter.